google-site-verification=zgW7tOkCmn4dd76A1J_X1NQxtbRJhEfi5EUSWUA3Mtc
top of page

Italiensk hvidvin hos Vin & Venner

Opdateret: 26. jan. 2021

De ka' meget end at producere fantastisk rødvin, italienerne..


Italien er inddelt i 20 vinregioner, der dækker fra det sydligste på Sicilien med masser af solskinstimer til det nordligste i Trentino-Alto Adige området, der strækker sig fra Gardasøen til Alperne.

Du kan læse meget mere om regionerne her: https://italienskvin.guide/regioner/

Hver af de 20 regioner er kendt for deres egne druesorter - sikkert både på grund af stolte traditioner, men også fordi de specifikke druer kræver noget helt specielt af klimaet og jordbunden.

Personligt er vi begge startet med at drikke Chardonnay og Riesling, der nok er de to meste solgte hvidvinsdruer i Danmark - men Italienske hvidvine bør du altså også prøve! Der er mange forskellige, alt for mange til dette lille blog indlæg, så her ser vi lidt mere på to udvalgte.Hos Vin & Venner startede vi med at importere rødvine fra Italien fra vinbønderne Meroni fra Valpolicella Classico og Scarpa Colombi fra Piemonte. Ens for begge disse vinbønder er, at de også laver hvidvin og dessertvin – Scarpa Colombi laver også mousserende vine. I dag importerer vi de fleste vine fra begge producenter, heriblandt to forskellige hvidvine, men vi har også udvidet sortimentet med hvidvine fra La Ca Nova i Piemonte.

I vores sortiment har vi hvidvine lavet på følgende druer:

1. Pinot Grigio

2. Garganega (Hoveddruen i Soave).

3. Cortese

4. Arneis

De kan alle noget helt specielt, ligesom vi ville forvente af forskellige rødvinsdruer. Herunder vil vi dykke lidt ekstra ned i Pinot Grigio og Garganega.


 

Pinot Grigio

Pinot Grigio, der er kendt som som Pinot Gris i Frankrig, er en drue, der kan findes som hoveddrue i vine fra mange forskellige lande. De forskellige områder går, at vinene fremstår meget forskellige – vi forhandler kun Pinot Griogio fra Italien.

Druen er en mutation af Pinot Noir, hvoraf det ekstra specielle ved denne drue er, at druen er blålig – dette give nogle vine lavet på denne drue et lyserød / rødligt skær, hvis skallerne ikke fjernes hurtigt fra mosten.

Riva Clara fra vinbonden Scarpa Colombi i Piemonte regionen, er en hvidvin lavet på 90% Pinot Grigio og 10% Chardonnay – hvor Chardonnay’en er med til at give det lidt ekstra fylde. Vinen fremstår således let fyldig og samtidig let læskende (Frugtsyre pipler let på tungen. Der er lækre noter af stenfrugt, specielt ferskner, men også røde æbler. Et glas vi er utrolig glade for!

Du kan læse mere om vinen her:

Du kan læse mere om vinbonden her:

 

Garganega

I Veneto området finder vi en masse hvidvine lavet på Garganega, herunder den meget kendte Soave hvidvin. Druen modner og høstet sent, og har et meget stort potentiale for at lave kvalitetshvidvin. Druen er blandt andet kendt for sin hårde skind og specielle gule farve, nærmest rødlig når den er moden.


Vi forhandler hvidvinen 3518 fra familien Meroni, der siden 1935 har fokuseret på vine baseret på røde druer. I 2015 bestemte Carlo Meroni sig for at prøve noget nyt. Han ville tilføje en hvidvin til hans sortiment lavet på Garganega. Efter høsten presses druer blødt, hvorefter de fermentere på ståltanke i 15 dage, og det som gør denne vin specielt er at Carlo lader vinen gennemgå “bâtonnage" procssen; Denne process er mest brugt i Frankrig. Metoden øger strukturen i vinen samt giver nogle specielle aromer. Ved at lade vinen gå igennem 8 måneders “bâtonnage", kan Carlo undgå at tilsætte sulfitter til vinen (OPS, der er altid naturligt forekommend sulfitter i vin). Vinen filtreres ikke inden den flaskes, for at opnå ekstra smag. Der er kun lavet 3600 flasker af denne lækre hvidvin, så slå til mens du kan!


Du kan læse mere om Meroni vin her:


Eller læse mere om vinen her:Både Cortese og Arneis er mindre kendte druer for os, og vi forhandler blot et par vine fra vingården La Ca Nova:

Vinene er købt igennem Sclerose Vine, hvoraf du direkte støtter foreningen ved at købe disse vine.

Det var lidt om italienske hvidvine – meget lidt..! Bare rolig, vi skal nok opdatere løbende. Har du spørgsmål, så husk, at du altid er velkommen til at tage fat i os!


73 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page