google-site-verification=zgW7tOkCmn4dd76A1J_X1NQxtbRJhEfi5EUSWUA3Mtc
top of page

Østrigsk vin! Turen gik til Østrig ..

Opdateret: 23. maj 2021

Østrig!

For mig var Østrig tidligere blot forbundet med ski, Formel1, flot natur og Mozart – sidstnævnte blot for at lyde lidt mere intellektuel;-) Nårh ja, også så vidste jeg godt, at de lavede nogle vildt lækre hvidvine, uden at være ekspert på området.

Sidste år skete der dog noget, som har ændret hele min opfattelse! Peter og jeg fløj til Wien med en plan – vi skulle ha’ go’ mad, se et julemarked, besøge vinbønder og drikke en masse vin, kun østrigsk!

Første aften fandt vi en lille vinbar og forklarede tjenerne reglerne, kun østrigsk vine – også startede vi ellers. Betjeningen var høflig, vinkendskabet højt og der kom en masse snacks på bordet, uden vi havde forstået, at der ville komme så meget, som der egentlig kom. Hurtigt besluttede vi os for, at det måtte tælle som aftensmad, også gik løs på vinkortet. Vi havde begge læst op på den østrigske vinhistorie, og skulle blot lige lære at udtale Grüner Veltliner, Bouvier, Gelber Muskateller, Zweigelt og Blaufränkish korrekt! Ikke verdens mest sexede navne – men i løbet af weekenden fandt vi begge vine, der i dag er blandt vores personlige favoritter.


Læs mere om Østrigs vinregioner her:

https://www.vinogvenner.com/oestrigske-vinomraader


Grüner Veltliner er i dag min klare favorit drue på hvidvinssiden – og for mig, er der ikke noget at sige til, at netop denne drue har gjort Østrig kendt i hele verden.

Stilarten er jeg vild med, da det typisk er en læskende hvidvin grundet høj frugtsyre, semi-fyldig med noter af æble og citrusfrugter – og det ka’ Grüner Veltliner levere. Samtidig fremstår de tit mineralske grundet forholdene i Østrig, hvilket jeg er helt vild med. I dag produceres ca. 90% af verdens Grüner Veltliner i Østrig.

Vores største udfordring i weekenden var, at finde vinbonden der havde den helt rigtige til vores sortiment? Vel at mærke til den rigtige pris - for god Grüner Veltliner er nemt at finde!

Vi har også lavet et lille blog indlæg om italiensk hvidvin:


Zweigelt er Østrigs nationaldrue på den røde side – en krydsning mellem St. Laurent og Blaufränkish lavet tilbage i 1922. For mig et nyt og virkeligt spændende bekendtskab! Der findes selvfølgelig mange forskellige fortolkningerne af druen, men for mig fremstår druen let drikkelig, meget frugtig og med meget lette tanniner. Den er god til let kødretter, men kan også serveres som en flaske på terrassen uden mad. Specielt for den Zweigelt som vi er endt med at forhandle er, at den også fremstår mineralsk på en let saltet måde (LÆS: Meget let, og en smagsnote, som jeg er meget begejstret for, da den går rigtig godt til mad).


Om lørdagen lejede vi en bil, og kørte en times tid syd på til Burgenland – en tur langs Neusiedlersee, der er 40 km lang, og blot 1,8-2 meter dyb på sit dybeste. Denne sø er meget vigtig for vinproduktionen i området, da søen har en masse å-systemer, der tørre ud som sommeren, når de meget varme vinde fra de pannoniske sletter i Ungarn strømmer ind over området – her tørrer å-systemerne ud, og trækker en masse mineraler op i luften, der igen falder ned og sætter sig på druerne, og ligger sig på jorden omkring vinstokkene. Sådan forklarede, Josef fra Salzl, os, hvad der gør deres vine ekstra specielle og med et mineralsk udtryk.Salzl Seewinkelhof

Josef Salzl arbejder sammen med sin far og bedstefar på vingården Salzl Seewinkelhof – her produceres efter både nye og gamle metoder, men altid med dyb respekt for naturen. Tidligere anvendes kun østrigske druesorter, men i dag anvendes også Cabernet Sauvignon og Chardonnay, da forholdene er perfekte hertil. Josef har givet os en guidet tur af hele vingården, og fremstår for os, som en person, som er yderst troværdig, venlig og ikke mindst passioneret omkring vin.


Her kan du læse mere om Salzl Seewinkelhof: https://www.vinogvenner.com/salzl-seewinkelhof

Eller besøge deres website (Engelsk og tysk): https://www.salzl.at/en/


Vi blev tilbudt at smage hele deres sortiment, og efter smagningen stod det klart for os – Familine Salzl, dem vil vi samarbejde med!

Kvaliteten er utrolig høj, menneskene der driver stedet utrolig venlige, de gør op i bæredygtig og vinene i et prissegment, hvor alle kan være med. Vi forhandler mange af deres vine den dag i dag, blandt andet deres Grüner Veltliner (ca. 89kr) og deres Zweigelt Reserve (ca. 119kr), som er to af vores mest sælgende vine.


Udover besøget hos Salzl var vi blandt andet på besøg hos et større Vinotek, hvor vi fik en smagning af mousserende vine på både Chardonnay og Grüner Veltliner druerne fra producenten Szigeti. Østrig kan bare noget helt specielt angående vin!

Resten af turen, må blive en historie til en anden god gang - men blot til info, så kan man spise utrolig lækkert i Wien - julemarkedet levede desværre ikke op til forventningerne, men det gjorde vinen, som vi fik efterfølgende.


Har du ikke prøvet Østrigsk vin, altså både hvidvin, rosé, rødvin, bobler og dessertvin - så har du noget rigtig godt til gode!


Tak fordi du læste med,


De bedste hilsner

Dennis


186 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page