google-site-verification=zgW7tOkCmn4dd76A1J_X1NQxtbRJhEfi5EUSWUA3Mtc
top of page

Gemme vin! Hvordan?

Opdateret: 26. jan. 2021

Gemme vin? Hvorfor?

Jeg er personligt helt vild med vin, der har fået lov at ligge i en masse år! Vin med en flot alder kan noget helt specielt – både hvidvin og rødvin! Helt sikkert også champagne og dessertvin. Udfordringen er blot, at det koster en hel del af vinbudgettet, når der købes en god falske, og hvilken en skal du vælge?


Min løsning: Planlægning, tålmodighed og en hængelås, som jeg ikke selv har nøglen til.

Før du begynder at planlægge, så tænk lige over, hvorfor du gør det? Langt størstedelen af alt den vin, der produceres i dag laves ikke til at blive gemt i længere tid – og tænker du, at vinen først skal drikkes om +10 år, så kræver det altså lidt research først! Dernæst kræver det de rigtige forhold til selve vinopbevaringen: Mørke og en ensartet temperatur er alfa omega (Dette tema kan de læse meget mere om via en simpel Google søgning: Vinopbevaring).


Planlægning

Jeg er vild med planlægning, så dette punkt er fedt for mig – og samtidigt nemt!, I 2017 blev jeg far for første gang, så dette årstal er pt. omdrejningspunktet i min planlægning.

Vinene skal være fra 2017, og serveres på min datters mærkedage. Fødselsdage, tja.. Hvert fald til hendes 10års fødselsdag. Måske også 5 års fødselsdag, så kan jeg se om projektet holder:-). Helt sikkert også 20år fødselsdag.


Hvidvin eller rødvin – helt sikkert begge dele!


Hvordan vælger man så?

Visse druesorter har et langt højere potentiale end andre. I forhold til hvidvin er jeg fortaler for riesling, der med alderen kan udvikler petroleumsnoter, hvilket jeg er helt vild med. Om det så er riesling fra Frankrig, Østrig eller Tyskland er underordnet for mig, så længe producenten har vist, da de kan levere kvalitetsvine!

Jeg har derudover også købt lidt af vores egen Chardonnay Premium fra Salzl Seewinkelhof. Chardonnay vil også altid være en favorit for mig -og det behøver ikke være fra Frankrig! Kristof Salzl, vinmager hos Salzl, snakkede jeg med tanken om at gemme flaskerne min. 10år, hvilken han slet ikke så nogen problemer i. Han mener, at de sagtens kan holde til min datters 15års fødselsdag.


På rødvinssiden er der mange muligheder – ikke mindst fra Italien og Frankrig. Dog er flere af vinene fra 2017 ikke frigivet til salg endnu, da de stadig ligge på fad eller lagrer i flaske, så jeg undersøger løbende. Dog har jeg udset mig en Amarone, som mit første køb. Dernæst måske Barolo. Også måske lidt fra Bordeaux. Hvem ved, måske lidt Cabernet Franc.

Mit problem er prisen – der skal købes nok, så flaskerne også kan testes løbende. Jeg tør ikke blot vente til dagen, også åbne en flaske og håbe på det bedste. Pris og planlægning hænger derfor sammen – hvad gemmer jeg til? Hvor mange flaske skal jeg købe? Der kan jo hurtigt ligge for rigtig mange penge i kælderen. Men når de købes unge er de billigere, også kan jeg smage løbende! Vælges de rigtige, kan det bestemt også være en god investering -ikke mindst hvis du kan dokumentere, at vinene er opbevaret korrekt.


Du kan også anvende en vinårgangstabel til at hjælpe dig med at finde de gode kvalitetsvine, der kan du læse mere om her:


Tålmodighed

Jeg har anskattet mig en Coravin – et helt genial stykke værktøj, der gør, at jeg kan smage vinene løbende over mange år (Kender du ikke til Coravin, så prøv lige at Google: Coravin). På denne måde sikrer jeg mig, at jeg ikke ender op med en masse vin, der er gået over, ved at smage mine vine løbende.

Samtidig vil jeg skrive noter løbende for at se, hvordan vinene udvikler sig – mine egne præferencer kan selvfølgelig ændre sig over årene, men det handler blot om, at det skal smage godt - altså smage af et glas mere, så længe det forholder sig sådan, så kan vinen godt klare lidt tid mere i min vinkælder.


Hængelåsen

Jeg ved, at jeg til hver en tid kan overtale mig selv, at jeg lige bør teste mine køb – så, hængelåsen er for at holde mig selv ude. Hvis jeg gør det godt, så måske også min datter, når hun bliver noget ældre. Det kræver blot, at min hustru også holder sig ude, for hun har nøglen. Det er måske lidt af et sats -måske det største i hele processen :-)


Har du en speciel årgang, som du går og gemmer? Eller har du et godt fif, så del det meget gerne! Leder du efter vine fra en speciel årgang, så er du velkommen til at kontakte mig!726 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page